A matricafestés

A matricafestés

Színes üvegmozaikok, Tiffany-üvegek, mesés üvegfestések… Nektek is tetszenek? Nem is olyan nehéz az otthonunkba varázsolni hasonló motívumokat, képeket. Nem is kell hozzá különösebb kézügyesség, és egyszerűen elkészíthető! Bizony, a matricafestésről beszélek! 🙂

Mi a különbség a matricafestés és az üvegfestés között?

A legfontosabb különbség, hogy míg az üvegfestékkel egyből az üveg felületre kell festeni ecsettel, onnan később el nem távolítható a festett minta. Ezzel szemben az üvegmatricával egy átlátszó műanyag fóliára rajzolunk. Száradás után erről a fóliáról a minta leszedhető, és mint egy matricát, ragaszthatjuk rá a kívánt felületre.

Az üvegmatrica festés egy színes, vidám, kreatív technika kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bárki könnyen megtanulhatja a „fortélyokat”, és a felhasználási lehetőségeknek csak a kreativitásunk szab határt. Az üvegmatrica helyezhető üvegre, kerámiára, csempére, műanyagra, dekorálhatunk vele ablakokat, bögrét, gyertyatartót, dunsztosüveget, tehetjük képkeret üvegére, szekrényre, ajtóra….

Mire van szükségünk?

Sablon: Letölthetjük, kinyomtathatjuk internetről, vehetünk egy színezőt, mesekönyvet is kezünkbe, akár magunk is körberajzolhatunk egy nekünk tetsző mintát. Találunk virágokat, absztrakt formákat, mandalát, mesefigurákat. A választék határtalan. Praktikus olyan mintákat választani, amelyek kontúrjai egyszerűbbek, a közöttük levő tér nagyobb. Ha már belejöttünk, jöhetnek az aprólékosabb minták is!

Fólia: Vékonyabb, matt felületű műanyag fóliákra (mint a papírtartó „bugyik”) érdemes festeni, ezekről száradás után lehúzható az alkotásunk. Vannak merevebb fóliák, melyekről nem tudjuk lehúzni az elkészült művet. Ezek kiválóan alkalmasak például felakasztható díszek készítésére. Mindössze körbe kell vágnunk a kifestett díszt, átlyukasztani és fonalra fűzni.

Kontúr festék: Már 300 forint körüli összegért kaphatóak különböző színben festékek, melyek valamivel töményebbek a minták kitöltésére használtaknál.

Matricafesték: Általában 200-900 forintos áron juthatunk hozzá színes matricafestékekhez. Már rengeteg márka van, kaphatóak egybecsomagolva készletként is, de külön-külön is megvásárolhatunk színeket. Szinte akármilyen árnyalatban találhatunk, hozzájuthatunk átlátszóhoz, csillámoshoz, foszforeszkálóhoz is.

Forrás: http://www.entropy.com.au/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/r/prod_7719.jpg

A matricafestés menete

  1. Helyezzük a sablont a fólia alá. Festhetünk közvetlenül az üveglapra is, ezt akkor ajánlom csak, ha a felülete egyenletes és vízszintes, különben lefolyik róla a festék.
  2. A festékek felviteléhez nincs szükség ecsetre, a tubusból finoman kinyomva lehet is egyből festeni. A minta vonalait rajzoljuk át kontúrfestékkel, majd várjuk meg a száradását. (4-5 óra, de ha türelmetlenek vagyunk, 1-2 óra után is óvatosan, a kontúrokra ügyelve folytathatjuk a festést.) A száradási időt azért érdemes kivárnunk, hogy a színek ne folyhassanak össze.
  3. A kontúrfesték száradása után töltsük ki a megfelelő színekkel a körvonalak közti területeket. A buborékokat érdemes kiszúrni tűvel vagy fogpiszkálóval, hogy szép egyenletesen terüljön el a festék. Ha vastagon használjuk a festéket, figyeljünk oda, hogy a szomszédos területeket ne fessük addig, amíg meg nem dermedt legalább a széle az egyik résznek, mert a festék könnyen összefolyhat.
    Az üres részekre érdemes átlátszó festéket kenni, hogy a lehúzásnál ne szakadjon el a „matricánk”. A száradási időt várjuk meg, ez általában 24 óra. Ügyeljünk rá, hogy a száradásig ne nyúljunk bele
  4. A száradás után óvatosan húzzuk le a mintát a fóliáról, finoman helyezzük rá a kívánt felületre, és simítsuk el azon. Az elkészült alkotásokat érdemes magas hőtől és nedvességtől távol tartani, hogy ne lágyuljanak meg.

Reméljük kedvet kaptatok a technika kipróbálásához! Ha kérdésetek lenne, írjatok nyugodtan, és várjuk az elkészült kreatív alkotásokról is a képeket, beszámolókat! 😉

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s