A selyemfestés

peacock silk paintingA selyemfestés sokak számára bizonyára még ismeretlen technika. Nem könnyű, időigényes hobbi, de ha az ember szívesen tölti idejét finom, aprólékos munkával, élvezi az alkotást, hamar bele lehet szeretni. Számomra egy meditatív, kreatív tevékenységet jelent, tele kihívásokkal, amelyben kicsit elvonulhatok az elfoglalt, kapkodó világ nyüzsgésétől. Nyugodt állapotban élvezem alkotás folyamatát, figyelem a gyöngyházfényű anyagot, ahogy a festék elfut rajta, miközben csodálom a ragyogó színeket…

Több ezer éves múlt

A selyemfestés ősi hagyományokra tekint vissza. A keleti kultúrákban mindenütt találkozhatunk csodálatos képekkel, a múzeumokban ma is láthatók ezer évesnél régebbi selyemképek. Egy kis érdekesség: az ősi kínai festmények  keskenyek és hosszúak, mert a selymeket tekercsekben tárolták. Nem függesztették ki a falra, mint Európában, hanem gondosan eltették és csak időnként vették elő, hogy gyönyörködjenek benne.

Sokféle selyem létezik. Bizonyára már mindenki hallott már a hernyóselyemről, amely a legnemesebb, legtartósabb természetes alapanyagnak tartott, puha fogású, gyönyörű, lágyan omló szövet. A festészetben  leggyakrabban használatos a pongé selyem.  A vékonytól a vastagig, az átlátszótól a kevésbé átlátszóig, a matt hatásútól a fényesig nagyon sokféle műselyem áll az érdeklődők rendelkezésére. Mindegyiken másképpen terül a festék, ezért érdemes többfélét kipróbálni.

Eszközök és kellékek

Selyem: Sokféle selyem kapható, de az alaptechnikákat az egyszerű Pongé-anyagon érdemes megtanulni.
Kontúrfesték: A selyemre a guttával rajzolunk. A gutta sok esetben megadja a fő kontúrokat, kiemeli a rajzot.
Selyemfestékek: Rengeteg színben kapható speciális selyemfesték, ezek egymással keverhetőek, vízzel hígíthatóak. Száradás után a festékek vasalással vagy gőzöléssel rögzíthetőek az anyagra.
Ecsetek: A festékeket ecsettel visszük fel az anyagra, így praktikus hegyes végűeket beszerezni többféle méretben.
Festőkeret: Célja, hogy a selyemanyagot kifeszíthessük rá.  Ez általában fából készült, méretezhető keret. Már többféle speciális keret kapható szakboltokban, de akár házilag is elkészíthető.

selyemfestés

A selyemfestés menete, technikái

Festés előtt mindenképp tervezzük meg a képet, rajzoljunk először papíron. Találjuk ki pontosan a formákat, a színeket, árnyalatokat, sok technikát ugyanis elég gyorsan kell kivitelezni, nem lesz időnk festés közben töprengeni.

A selymet festés előtt mossuk ki selyem-, illetve gyapjúmosószerben (ennek hiányában lehet sampont is használni), nedvesen vasaljuk ki.

Rögzítsük keretre, lehetőleg olyanra, melyet állítani lehet. A selyem ugyanis vizesen kicsit megereszkedik, ezért munka közben sokszor tovább kell feszíteni, hogy elég feszes legyen. A keretet előzőleg vonjuk be papírcsíkkal, hogy a festék nehogy visszacsapódjon a már elkészült munkára.

A festésről általánosságban elmondható, hogy érdemes a világos színekkel kezdeni és haladni az egyre sötétebbek felé. A selyemfesték ugyanis nem fedő jellegű, tehát egy egészen sötét színt már nem tudunk kivilágosítani, elfedni.

Várjuk meg, míg az elkészült mű teljesen megszárad, és csak akkor szedjük le a keretről. Festés után mindenképp fixálni kell a selyemre a festéket, különben víz hatására lemosódik vagy foltos lesz. Legegyszerűbb a dolgunk, ha vasalós festéket használtunk, ilyenkor az anyag visszáját gondosan átvasaljuk néhány percen keresztül. A gőzölős festékeket forró gőzben kell fixálni, néhány órán keresztül. Fixálás után kiöblítjük a selymet, végül kivasaljuk.

Festési technikák:

Számos festési technika áll rendelkezésünkre, amelyeket egymás mellett, kombinálva is alkalmazhatunk.

Akvarell: A selymen a víz viszonylag gyorsan terjed, ezt használjuk ki. Enyhén megnedvesített anyagon dolgozzunk. Az előre kikevert színeket felvisszük és hagyjuk, hogy egymásba olvadjanak, illetve ecsettel ‘segítünk’ nekik, ha szükséges. Vegyük figyelembe, hogy az egymással érintkező színek keveredni fognak.

Kontúrozás: A kontúranyagot minél vékonyabban és egyenletesebben igyekezzünk felvinni az anyagra, közben ügyeljünk arra, hogy egyetlen apró lyuk se maradjon a vonalban, mert ott át fog folyni a festék. Várjuk meg, míg a kontúr teljesen megszárad, s ekkor kezdhetjük el színekkel kitöltögetni a felrajzolt formákat.

További módszerek: csepegtetős technika, vizes technika, csomagoló papíros, batikolás, hidegviasz technika, melegviasz technika, mikrohullámú technika, hajtogatós technika, borotvahab technika, márványos technika, cukor technika, só technika, szivacs alkalmazása, zsírkréta alkalmazása, hajszárító alkalmazása, réteges festés, kollázs technika. (Láthatjuk, hogy határt csak a kreativitás szab a lehetőségeknek. 🙂 )

selyemfestés

Remélem, hogy sikerült sokak érdeklődését felkeltenem a selyemfestés iránt. 🙂

Források:
http://www.selyemfestes.eoldal.hu
http://www.esa-art.com
http://www.nlcafe.hu/otthon/20010901/a_selyemfestes_technikai/

A selyemfestés” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Selyemkép szecessziós mintával | KreaTipp

Hozzászólás